gewoon goed
persoonlijk

De prijs voor Human Capital

11 januari 2021. Het water staat aan de lippen van veel bedrijven. Dat zie je niet. Dat voel je. Weer een verlenging van de lock down. Paniek in het VK. Gesodemieter in de VS. Middenstand gaat failliet en praten doen we er niet over. Onrust bouwt op. Eenvoudige stressoren – te laat voor een afspraak, een rij voor de kassa – gaan dubbel tellen. De basis onder het functioneringsgesprek. Constructieve kritiek van een medewerker is al snel te veel gezeur voor de directeur. Mentale rek neemt af. Aan beide zijden.

Onmacht voelen we nu allemaal. Je medewerker heeft dat. Die stress. Neem dat aan. Onrust. Te snel, te fris van de lever. Maar jij, directeur en people-manager, jij hebt dat ook. En je bent daarin niet belangrijker omdat je salaris betaalt… Volg me even.

Het is als in een goed huwelijk: veel stress raakt de partner, zonder dat die dat verdient. Maar de stress is er dan wel even uit. (HR)managen is ook bliksem afleiden en hoe lastig gezeur ook is, in je eigen bedrijf wil je het weten. Het is de enige weg vooruit… en duidt juist de mogelijkheden voor winst.

Reflex

“Schiet niet te snel in je woedereflex”, vertel ik haar. Meet je zelfrespect aan de grotere mentale rek waaraan je bouwt. Het overzicht. De rust. Je ‘cool’. Kritisch is goed. Het betreft niet jouw ‘schuld’, of een verwijt, maar mogelijkheden voor groei. Je proces te verbeteren EN je mensen door een crisis te leiden. Flex, chill en bekijk je marges over een paar weken. Zijn die niet beter… dan meld je dat. Met koude cijfers.

Cultuur

“Vragen, klagen, vastleggen en… wegleggen”, vertel ik haar. Laat het rijpen, fermenteren, gisten, koken als het nodig is… maar houdt het rustig. Meld weer eens een succes en stuur een wijntje. Leer hoe je onrust laat borrelen, zonder ademruimte in te leveren. Cultiveer het. Want je wilt die onvrede horen. De prijs voor human capital laat zich niet in euro’s uitdrukken, maar in sores…

Wil je meer weten over samenwerking en leiderschap?