gewoon goed
persoonlijk

1 juni 2016

We leven in een snelle wereld. Dingen veranderen sneller en vaker wordt ons gevraagd om flexibeler te zijn.

Maar je hebt absoluut geen zin om de zaken anders aan te gaan pakken. Immers het gaat je nu allemaal goed af ... je hoeft er niet eens meer over na te denken. Waarom zou je je druk maken? Dat kost toch alleen maar tijd en energie. Bovendien is het hartstikke eng om uit je comfortzone te stappen. 

Heel vaak is dat het gevoel en de gedachte die bij mensen ontstaan wanneer iemand begint over een veranderingstraject.

Stel nou dat je toch open zou staan hiervoor... Misschien kost het tijdelijk meer energie en tijd, maar de prestatie zou uiteindelijk groter kunnen zijn. Misschien zouden anderen binnen jouw organisatie, of zelfs in je privé-leven, baat hebben bij veranderingen. Soms is het nodig om processen of de manier waarop we werken te veranderen om meer samen te werken.
Ons gedrag staat ons hierbij vaak in de weg. Uiteindelijk is er maar één doel en dat is in de meeste gevallen een gemeenschappelijk doel.
Mensen worden gedreven door hun persoonlijke drijfveren. Die kunnen groepsgericht of individueel zijn. Binnen deze twee soorten zijn er weer verschillende drijfveren die het gedrag aansturen. Daarnaast zijn er diverse filters en factoren die het gedrag nog eens beïnvloeden.

Wanneer je afstemt op de drijfveren van de mensen die je mee wilt krijgen in een verandering, en iemand benadert op de manier die voor hem of haar veilig of prettig voelt, dan ontstaat er minder weerstand en meer begrip.
Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk en transparant bent. We praten veel, maar wat zeggen we nu echt? Ik hoor meer en meer dat de manager gelooft dat hij / zij duidelijk heeft aangegeven wat er moet veranderen. Het "waarom" wordt vaak vergeten. Resultaat; gefrustreerde werknemers die niet in die veranderende omgeving willen zijn en zich niet gelukkig voelen met de situatie. De leidinggevenden ondervinden op hun beurt alleen maar weerstand en vinden dat ze niet worden ondersteund. Toch is het mogelijk om hier een win-win situatie te creëren. Wil je meer weten over dit onderwerp? Over het begrijpen van motivaties, gedrag en verandering?