gewoon goed
persoonlijk

2 april 2020


Ik bel wat af sinds maandag. Zolang we nog geen totale Lock Down hebben maar er “slechts” een intelligente Lock Down gaande is bestaat de kans dat ik toch nog ergens aan de slag kan in mijn vakgebied.Ik kan me zo goed voorstellen dat heel veel ondernemers het nu even niet meer weten met personeelsplanning, doorbetalen ja of nee?; wanneer meld ik mijn medewerker ziek?; en wat als een medewerker thuis blijft, preventief of uit angst, moet ik dan ziek melden of niet?; kom ik als ondernemer in aanmerking voor NOW of TOGS regeling?

Als ZZP is het op het moment lastig om opdrachten te vinden. Niet alleen vanwege Corona constateer ik. Met verbazing heb ik de afgelopen dagen de meest bizarre uitspraken, overtuigingen en verklaringen gelezen en beluisterd.

Ik ben te zwaar! Niet op de weegschaal maar wel op mijn cv.

Hoe bestaat het? Naar mijn bescheiden mening is het juist goed als je veel ervaring hebt, een goede opleiding genoten hebt en een mooi portfolio hebt.

Even een greep uit de reacties die ik de afgelopen dagen kreeg:

·       Het risico bestaat dat je je gaat vervelen; 

·       Het is maar een parttime baan dus dat is niet aantrekkelijk voor jou;

·       Na Corona zal de markt weer aantrekken en dan zijn we jou meteen kwijt;

·       De angst bestaat dat je niet content gaat doen;

 ·      Je hebt teveel strategische ervaring en dit is meer tactisch en operationeel;

 ·      Je bent te zwaar!

Hoe dan? Ik heb toch zelf gereageerd dus ik heb de inschatting gemaakt dat ik de opdracht uitdagend genoeg vind. Wie zegt dat ik fulltime zoek? Of misschien heb ik al een parttime opdracht in het verschiet waar deze mooi bij aansluit.. Hoezo mij meteen weer kwijt? Dat impliceert dat ik niet loyaal kan zijn? Ik heb tot nu toe altijd netjes alle opdrachten afgemaakt of overgedragen. Ik ben een heel tevreden mens. Het is juist de afwisseling tussen beleid maken en met de voeten in de klei staan die mijn vak zo leuk maakt… 

Moet ik nog even doorgaan? Nee, dat dacht ik dus ook. Ik heb geen zin om ertegenin te gaan. Ik heb uiteraard correct antwoord gegeven maar in de meeste gevallen was het besluit al genomen merkte ik. De bedrijven die er op deze manier naar kijken passen wellicht qua cultuur minder goed bij me.

Ik ben positief ingesteld en geloof in mogelijkheden, kansen en talenten. Ik weet waar ik voor sta, wat mijn normen en waarden zijn en wat ik kan bijdragen. Ik heb een aversie tegen hokjes denken en kleur liever buiten de lijntjes. Laat mij maar lekker eigenwijs zijn. Maar ook ongeduldig, dat wel. Eerlijk is eerlijk. Maar te zwaar? Ik prefereer het woord vakkundig en professioneel.   

Het is dag 4 en ik heb ongeveer 12 acquisitie telefoontjes gepleegd, 10 sollicitatiebrieven geschreven, 1 training opgezet, 2 blogs gepost, 20 uur in de tuin gewerkt, 3 keer een compleet nieuw 3 gangen menu op tafel gezet, een boek gelezen, stuk of 5 sociale belletjes gedaan, online iemand  met een marketingvraag en oh ja nog een training gevolgd van plek C; spreken als een baas.  

Als ik er zo op terug kijk dan heb ik mijn tijd redelijk nuttig besteed. Maar dat ik te zwaar ben? Die opmerking veegt het positieve gevoel van hiervoor met één klap van tafel en triggert me enorm.

Hoe komt dat toch dat als we 3 positieve zaken op een weegschaal leggen en er komt aan de andere kant 1 negatief punt, dat we dan net dat negatieve punt vasthouden? Of erger nog, dat we iets wat misschien eigenlijk heel positief is, juist negatief uitleggen…..Dat zit in je hoofd, in je Mindset, je overtuigingen. Bewustwording is noodzakelijk om dat weer om te buigen.  Als je je bewust bent van je leerpunt dan kun je er iets mee. Juist dan kun je heel bewust een andere reactie kiezen. 

Mmm, misschien ben ik inderdaad een tikkeltje zwaar😊. 

Prima toch dat gewicht in de schaal. Dus kom maar op opdrachten, ik ben er klaar voor.


*foto van Janine Bolon