gewoon goed
persoonlijk

5 mei 2020

Teveel communicatie bestaat niet.

In elke organisatie wordt het wel eens genoemd; de communicatie is slecht of er wordt niet gecommuniceerd.

Het gebrek aan duidelijkheid – ofwel het gebrek aan communiceren – zorgt voor een gebrek aan vertrouwen en uiteindelijk in een aantal gevallen ook voor personeelsverloop. Vaak zijn het juist die medewerkers die je liever niet ziet gaan.

Te vaak wordt gedacht dat - als de processen in kaart zijn, de strategie is bepaald - dat het dan voldoende is om met gedreven mensen de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Maar juist die gedreven mensen hebben een eenduidige heldere visie nodig van hen leidinggevenden of directie. Juist dat is de basis van een gezonde organisatie. Blijf communiceren, ben duidelijk. Beter te helder dan niet helder.

We hebben nu wel iets anders aan ons hoofd…

Sabine klaagt; “het is verdorie altijd hetzelfde liedje. Er is alweer iets geregeld zonder mij erin te kennen en ik kan nu weer zorgen dat het voor mijn medewerkers duidelijk is waarom de afspraken zijn veranderd”.

Toen ze haar leidinggevende daarmee confronteerde, kreeg ze als antwoord dat er nu belangrijkere zaken spelen. Dat ze als leidinggevende toch begrip moest hebben voor de lastige situatie waarin de organisatie verkeerde en dat ze juist van haar als leidinggevende een flexibele houding verwachtten. Sabine was uit het lood geslagen en ging zich bijna schuldig voelen dat ze er een punt van had gemaakt. Bijna…..

Feit bleef dat er van de koers werd afgeweken. Zonder uitleg, zonder betrokkenheid van lijnmanagement. Onduidelijkheid voor de medewerkers in haar team, onduidelijkheid voor de collega’s van andere teams.

Het vertrouwen van Sabine heeft al de nodige deuken opgelopen en het is slechts een kwestie van tijd totdat ze er niets meer van zegt en haar eigen plan trekt. Als ze onvoldoende vertrouwen heeft in haar leidinggevende zal ze haar betrokkenheid minder laten zien en uiteindelijk mogelijk ervoor kiezen om de organisatie te verlaten.

Zoals Lencioni zo mooi beschrijft in zijn boek “de beslissende voorsprong”, een gezonde organisatie weet het management, de werkvloer en de cultuur tot één geheel te smeden.  

Ik adviseer organisaties met elkaar in gesprek te blijven, ook in tijden van crisis. Als je consequent focust op helderheid, vrijheid en afspraken, creëer je snel stabiliteit en vertrouwen in deze turbulente periode van onzekerheid.


*foto van Hans Braxmeier