gewoon goed
persoonlijk

EVP als strategisch bindmiddel. Durf jij gekleurd te zijn?

 

Alhoewel er veel verwarring is over de betekenis van EVP denk ik dat het op hetzelfde neerkomt.
EVP is de afkorting van: Employer Value Proposition of Employee Value Proposition en staat voor wat een werkgever aan extra’s biedt om medewerkers te werven en te behouden of anders gezegd wat een medewerker krijgt bij een werkgever aan secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden in ruil voor zijn talenten/waarde.

Het is een veel terugkerend agenda item waar HR en Marketing zich vaak samen over buigen hoe dit in de markt neer te zetten. Maar voordat het zover is moet er vanuit directie wel groen licht gegeven worden voor de budgetten die voor EVP nodig zijn. HR zal dit goed moeten onderbouwen om een akkoord te krijgen. Immers de diverse rollen in een directie-of managementoverleg zullen het belang van een extra investering moeten zien. Krijgen we hierdoor beter gekwalificeerde medewerkers? binden we ze hierdoor aan ons? Wegen de kosten op tegen de baten? Enzovoorts.

Maar hoe bepaal je de EVP?
Er zijn diverse mogelijkheden om te kiezen, zoals bijvoorbeeld reiskosten, hybride werken, extra vrije dagen, meer balans werk/privé, diversiteit en ontwikkeling. Je kunt hier vast nog meer aan toe voegen maar dit zijn veel voorkomende onderwerpen.
Vaak wordt er gekeken naar wat een medewerker wil en van daaruit gekeken naar wat is mogelijk binnen onze budgetten. Logische gedachte? Je wil immers medewerkers aantrekken en behouden maar je moet het ook kunnen betalen.
Wordt er voldoende gekeken naar welke medewerkers nodig zijn op welke plek en wat daar de mogelijkheden zijn? In de Retail of bijvoorbeeld Horeca
is hybride werken niet mogelijk maar kan een flexibel rooster wel uitkomst bieden of een toeslag op de minst gewilde uren.
Op kantoor kan juist hybride werken of volledig remote werken de trigger zijn voor die medewerker die je zoekt, uiteraard afhankelijk van de functie. Niet alle functies kunnen remote uitgevoerd worden. In een magazijn spelen weer andere zaken die medewerkers belangrijk vinden en waar je als werkgever van kan profiteren. En zo zijn er binnen een afdeling ook weer verschillende wensen omdat je simpelweg met mensen te maken hebt die elk hun eigen wensen hebben.

Kortom, EVP is niet een uniform beleid in je bedrijf maar maatwerk. Een kleurenpalet aan opties waaruit een medewerker kan kiezen wat op dat moment het best past bij het leven (binnen de grenzen van de functie) zou wellicht een gunfactor voor je bedrijf kunnen betekenen. Medewerkers willen inspraak en zeggenschap, zelf keuzes kunnen maken, kleur kunnen bepalen. Hoe mooi is dat als je daarin voor een gedeelte kunt meegaan en er zelf nog beter van wordt.

Wil je sparren of heb je hulp nodig? Bel me of stuur een bericht, dan plannen we een afspraak.

Warme groet,
Lien

www.gewoonlien.com
info@gewoonlien.com
0031-6-10650306